maanantai 20. kesäkuuta 2011

Iltapisto Muuramenjoelle

Viime viikon torstaille varasin yöluvan( 20.00-06.00) Muuramenjoelle. Joki oli minulle melko uusi tuttavuus, sillä kokemukset rajoittuivat ainoastaan edelllisenä viikonloppuna käytyihin Junnu SM-kisojen seuraamiseen katsojana. Tiedossa oli kuitenkin lähinnä kirjolohen kalastusta, sillä lohta oli kuulemma normaaliin istutusmääriin nähden reilusti juuri käytyjen kisojen takia.Muuramenjoen keskiosaa Junnu SM-kisoista 2011.

Kalastusluvat on rajattu kiireiseen kesäaikaan neljään kalastajaan. Muutama muu onkija paikalla olikin kalastamassa jo ennakkoon hyviksi todettuja paikkoja, joten tyydyin tutustumaan joen vähemmällä kalastuspaineella olleisiin paikkoihin. Kalastuksen aloitin kuitenkin käsittääkseni joen saalisvarmimmalta paikalta, eli palokunnan suvannosta. Tapahtumia ei kuitenkaan reilun puolen tunnin kopaisun tuloksena tullut ja suuntasin joen yläosille.Kuva otettu Muuramejoen rauhoitusalueen loppupäästä kohti ylävirtaa.

Jatkoin kalastusta hieman rauhoitusalueen yläpuolelta sillan alta. Tapahtumia ei kuitenkaan tullut, vaikka koitin erilaisia liitsejä ja pikkuperhoja. Yläosilla ei muita kalastajia ollut, joten jatkoin nousua aina maantiesillalle asti, josta lähdin haravoimaan mietovirtaista jokipätkää larva-nymfi setillä.

Tapahtumia ei kauaa tarvinnut odottaa, kun alun varovaiset otit yltyivät hurjiksi syöksyiksi alavirtaan. Keskeltä erittäin syvä ja rannoilta pusikkoinen mietovirtainen pooli oli haasteellinen kahlattava, joten lohen perässä ei ollut mahdollisuuksia lähteä juurikaan menemään. Pienoisella tuurilla haavi sähläilyjen jälkeen sain ensimmäisen kirjolohen ylös asti pitkällisen väsytyksen jälkeen larvalla. Luvalle päätin ottaa vastinetta ja kala mukaan asianmukaisesti.Jatkoin kalastusta haravoiden syvältä kohti alavirtaa. Tuloksena yksi karkuutus ja kaksi reilun kokoista killeä larvoilla, jotka molemmat laskin takaisin. Kiireessä pakatessa olin unohtanut kelalaukun kotiin, jossa yleensä säilytän indikaattoreitani. Ne olisivat totisesti tullut nyt tarpeeseen, kun otit olivat erittäin hentoja. Ero pohjaan jäämisellä ja kalan otilla oli erittäin pieni ja uskoisin, että menetin muutaman kalan juuri tämän takia.

Autottomana oli minun turvauduttava Jyväskylän paikallisliikenteen bussiaikatauluihin, joten kalastus piti päättää hieman "kesken" ja kotiin lähdettävä jo 00.35. Kokemuksia kirjolohen jokikalastuksesta minulla on varsin vähän, kun Oulun seudulla siihen ei ole juurikaan houkuttavia mahdollisuuksia. Harmi sinänsä, sillä ilta osoitti kuinka kirkasvetisessä joessa kirjolohen kalastus voi olla parhaimmillaan todella hauskaa mutta samalla haastavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti