sunnuntai 22. elokuuta 2010

Tutustumassa Kainuun kuuluisiin koskiin

Olimme suunnitelleet Tuomaksen, Vesan ja Heikin kanssa reissua Kainuuseen jo aikaisemmin tänä kesänä, mutta suopotkupallon mm-kisat sekoittivat reissuaikeet. Kaikki seudun vuokramökit olivat luonnollisesti varattu jo aikoja sitten, eikä ajatus yleisöryntäyksestä korpeen muiden mukana oikein saanut vastakaikua.

Minulle matka oli neitseellinen Kainuun kuuluisille koskille. Useita kertoja reissuista on ollut puhetta niin Kuhmon kuin Hyrynsalmen suunnalle, mutta jostakin syystä sitä on kesästä toiseen löytänyt itsensä kuitenkin tutulta turvalliselta Iijoelta. Nyt reissuun lähtö oli kuitenkin enemmän kuin helppoa, kun Vesa ja Tuomas olivat hoitaneet mökit ja luvat kuntoon. Iso tattis siitä heille.

Torstaina saavuimme mökille Ukkohallan mökkimajoituksiin. Matkaa mökiltä tuli kaupoille ja pelipaikoille reilut parikymmentä kilometriä, mutta mökin halpa vuokrahinta näin sesongin ulkopuolella houkutteli meidät komeiden maisemien lisäksi. Huomionarvoista on myös, että aivan mökkirinteen vieressä sijaitsee Syväjärvi. Järveen oli istutettu heinäkuussa 200kg kirjolohta, joten iltaongella käynti oli tehty mitä helpoimmaksi. Tarkoituksenamme olikin pitää reissun aikana leikkimielinen mökkikilpailu järvellä, joka jäi kuitenkin toteuttamatta kun mökin vuokraan kuulunutta venettä ei koskaan löytynyt.

Itse kalastuksen aloitimme torstaina iltapäivästä Luvankoskella. Paikan päälle päästyämme todellisuus kuitenkin löi vasten kasvoja, kun vesitilanne osoittautui erittäin heikoksi. Viime aikaisista runsaista sateista huolimatta vesi oli koskessa laskenut erittäin matalaksi ja kalastaminen keskittyi lähinnä päävirran monttujen etsimiseen. Onnistuimme illan ja alkuyön aikana saamaan muutamia pieniä harjuksia sekä räikeästi alamittaisia taimenia. Ainoaksi kunnon tapahtumaksi jäi Vesan perhossa tapahtunut pyörähdys alkuillasta. Suurin osa tapahtumista tuli pieniin nymfeihin ja pupiin. Itse koski oli kuitenkin erittäin monimuotoinen jonne on päästävä joskus uudelleen paremmalla vesitilanteella touko-kesäkuussa.Perjantaina oli vuorossa noin 20km pitkän Ukkohallajoen koskikalastusta. Erittäin kirkasvetiset ja 6-10m leveät koskipätkät tarjosivat mitä hienointa harjuksen kalastusta. Alkupäivän aikana tavoitin kymmenkunta harjusta kalastamalla ylävirtaan edeten pienillä nymfeillä. Vaihdettuamme iltapäivällä aivan joen alimmalle koskelle saimme reilu 50 harjusta pintaperhoilla. Erityisesti oliivit klinkit ja superpupat osoittautuivat harjuksille vastustamattomiksi. Valitettavasti mitään suurempaa emme saaneet, sillä jo 30cm alamitan ylittäminen osoittautui hankalaksi.Lauantaina saimme seuraksi myös Heikin, joka oli viettänyt edellisen illan jahdin aloituksessa Kempeleenlahdella. Olimme varanneet lauantaiksi seuraluvan kuuluisalle Kynänkoskelle, jolle olimme asettaneet suurimmat odotukset koko reissulle. Myös Kynäkoski osoittautui hyvin vähävetiseksi, kuten aikaisempien päivien kosket. Olosuhteet pakottivat kalastamaan kovan virran ränniä ja sen kuoppia tšekkilarvastuksella. Sain päiväsaikaan kolme harjusta, joista suurin 42cm. Tuomas, Vesa ja Heikki saivat niin ikään muutamia pieniä harjuksia ja n. 20cm taimenen poikasia.

Sunnuntaina lähdimme Heikin kanssa kotimatkalle, kun Vente ja Tuomas jäivät vielä muutamaksi päiväksi kalastelemaan Nuottikoskea. Vaikka henkilökohtaisesti reissu epäonnistui siinä määrin, etten onnistunut saamaan yhtään kontaktia isompiin taimeniin, joista Kainuun kosket ovat tunnettuja, niin uusi reissu sinne on jo suunnitteilla. Ajankohdaksi on vain välttämätöntä valita alkukesä, jotta koskien vesitilanne pitää kalastuksen mielekkäänä.

Lisäinfoa ja silmäniloa pelipaikoista löytyy osoitteesta http://www.ukkohallafishing.fi/

6 kommenttia:

 1. Tuttu paikka se Syväjärvi, käytiin tuossa kesäkuussa siellä viikonloppu. Paikallisia oli aikastalailla kirreongella ja vesi tolkuttoman kirkasta.

  VastaaPoista
 2. Ihan mukavan oloinen paikka kyllä oli. Pitää pittää paikka mielen päällä kun jatkossa tehdään reissuja tuonne suuntaan. Infosta kun kyselin niin sanoivat ettei lupia oikein ollut menny kaupaksi tällä kaudella, eikä tosin koko 4 päivän aikana nähty järvellä ketään..

  VastaaPoista
 3. Paikalliset näyttivät kalastavan 98% sitä pienempää järveä, vesi kuulemma virtaa sieltä isoon järveen ja kalat nousevat vastavirtaan. Itse kun en tätä tiennyt, niin kalastin ekapäivänä isompaa ja sain kaksi nättiä kirreä boobyllä eka päivänä. Pojat kalastivat perinteisellä pohjaongella ja saaliista päätellen kalaa oli ja paljon= ei tarvinnut enää itse vaivautua. Luvan osto kätevästi kännykällä ja mökkien hinta kohtuullinen.

  VastaaPoista
 4. Jaa sinnekkö oli myös mobiililupia? En löytänyt mistään lupa-automaatteja, joita piti olla rannalla. Tosin eipä löydetty mökin venettäkään :) Tatjana infossakaan ei oikein osannut auttaa. Kuinkahan lie on syvä järvessä? Näytti mukavalta paikalta reenailla vaikka killekisoja varten järvellä.

  VastaaPoista
 5. Juu,ohjeet oli kyltissä ennen "kahviorakennusta" ja veneet sen edessä ison järven puolella. Vettä on syvimmillään 16 m http://www.finlandfishing.fi/kainuu/jarvikalastus/kohteet/syvajarvi.htm. Paikka vaikutti oikeasti ihan fiksulta ja olisi aika oiva kirren pyyntiin syvemmässä vedessä vaikka toukokuun lopulla/kesäkuun alussa tai sitten syksymmällä kun kalastuspaine hiukan hellittää.

  VastaaPoista
 6. Aivan. Minulla mennyt täysin ohitse tuon luvan kanssa. Melko syvä on kyllä. Pääsis mukavasti hifistelemään vitos uppoavilla yms. :) Pitää tosissaa järjestellä reissu ensi kaudeksi.

  VastaaPoista